Wat is de beste plek voor akoestisch materiaal?

Praktische informatie over akoestiek

Akoestische panelen aan de wand of aan het plafond

Galm, "echo" of "hol klinken" van een kamer wordt veroorzaakt door reflecties: het terugkaatsten van het geluid door de wanden en door het plafond en de vloer.

Akoestische panelen dempen deze geluidsreflecties en verminderen zo de overmatige galm, in huis en op de werkplek.

Het beste is om zowel geluiddempende wandpanelen als plafondpanelen op te hangen. Hiermee verminder je de ongewenste reflecties tussen de wanden en tussen de vloer en het plafond. 

Bij twee tegenover elkaar liggende wanden hoef je deze panelen maar aan één wand op te hangen om de reflecties de verminderen. Bij vloer - plafond reflecties, is het plafond dan de beste plek voor geluiddempende panelen. 

Soms is er niet genoeg plek voor akoestische panelen aan de wand en aan het plafond. In dat geval kies je aan de wand of aan het plafond, daar waar plek is.

Kies bij wandpanelen dan voor een wat groter akoestisch paneel, bijvoorbeeld het Imago akoestisch schilderij of fotopaneel.

praktijkvoorbeeld rivasono akoestisch fotopaneel met schilderij 800 450 

Het maken van "stille zones"

Geluidsabsorberende materialen zoals akoestische wandpanelen en akoestische plafondpanelen werken het beste als je ze in de buurt aanbrengt waar het geluid geproduceerd wordt of waar de galm of het geluid nu als storend ervaren wordt.

Als een kamer in huis of op het werk last heeft van akoestische problemen, hoef je niet overal in de kamer akoestische materialen of akoestische panelen op te hangen, maar is het slim om geluiddempende zones te maken en andere waar nog wat meer galm te horen is.  Hiermee hoef je dus niet de gehele kamer te voorzien van akoestisch materiaal.

Waar de slechte akoestiek als storend wordt ervaren en/of op de plekken waar geluid gemaakt wordt, hang dan dan de akoestische panelen op. Bijvoorbeeld:

  • aan de wand bij de tafel;
  • boven de tafel;
  • bij het zitgedeelte;
  • bij de open keuken (geluid van bestek op het aanrecht).

Hoeveel aan akoestisch materiaal of akoestische panelen heb ik nodig?

Per kamer, of als je zones maakt, per zone, geldt gemiddeld dat ¼ van het vloeroppervlak aan geluidsabsorberende materialen voor een goed hoorbaar verschil zorgt. Bij ⅓ van dat vloeroppervlak wordt het een zeer goede akoestische verbetering.

Kijk ook op Hoeveel akoestische panelen zijn nodig voor meer informatie over hoeveel akoestische geluidsdemping er geadviseerd wordt.

Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.