Wat is de akoestische werking van gordijnen en tapijt?

Geluid bestaat uit hoge-,  midden- en lage tonen, lage tonen hebben een lange golflengte, hoge tonen juist een korte golflengte.

Een vloerkleed, tapijt of gordijn (ook velours) is altijd een relatief dun materiaal. Dit dunne materiaal absorbeert (dempt) de hoge tonen met hun korte golflengte prima, maar de midden- en lage tonen niet. Je filtert met een tapijt of gordijn dus alleen de hoge tonen uit de kamer, terwijl het lage geluid wel blijft reflecteren. Het effect is vaak een ongebalanceerd geluid.

Belang van gelijkmatige absorptie

Te weinig hoge tonen zijn slecht voor de spraakverstaanbaarheid. Niet alleen dit, voor muziekweergave is dit ook funest: een groot deel van de ruimtelijkheid en de virtuele podium-afbeelding, -precisie en -diepte gaan verloren. Deze effecten worden bij stereo/surround door midden- en hoge tonen grotendeels gerealiseerd.

In een kamer waar muziek gemaakt wordt of in een studio-mixruimte geldt hetzelfde. Overal is van belang dat de lage-, midden- en hoge-tonen ongeveer even lang in de kamer verblijven.

Opties voor gebalanceerde akoestiek

In plaats van tapijt of gordijnen dienen er de juiste akoestische materialen gebruikt te worden, of een combinatie van tapijt, gordijnen en akoestische materialen, zodanig dat er toch een gelijkmatig klankkarakter ontstaat.

De door ons aangeboden producten zijn geselecteerd op het gelijkmatig absorberen (dempen) van lage-, midden- en hoge tonen en helpen daarmee de galm op een gelijkmatige en natuurlijk klinkende manier te verminderen.

Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.