Wij leveren in Nederland & België
De frontspeakers zijn achter het geluiddoorlatend scherm geplaatst
De frontspeakers zijn achter het geluiddoorlatend scherm geplaatst
Aan de toegangsdeur rechts is een absorberpaneel gehangen dat meedraait.
Aan de toegangsdeur rechts is een absorberpaneel gehangen dat meedraait.
Groene absorberpanelen en kersenhouten diffusers en reflectors: geheel naar eigen wens.
Groene absorberpanelen en kersenhouten diffusers en reflectors: geheel naar eigen wens.
Toch plaats voor een podest met tweede rij in deze ruimte.
Toch plaats voor een podest met tweede rij in deze ruimte.

Top filmbeleving met zelfbouw thuisbioscoop en ESPERIO akoestiek

Zelfbouw thuisbioscoop met professioneel resultaat in een kelder van een woonhuis.

Een ESPERIO akoestiek ontwerp door de eigenaar zelf gerealiseerd.

Resultaat: een ruimte om 100% op te gaan in film en muziek.

De opbouw met het frame waar de panelen aan komen te hangen.

Home Cinema zelf gebouwd met ESPERIO ontwerp en producten

Het zelf bouwen van een thuisbioscoop is een prima optie: je kan alles zelf bepalen en tegelijk geld besparen.

Bij een home cinema met surround sound is goede akoestiek een must. Rivasono levert dit, met het bewezen succesvolle ESPERIO akoestisch ontwerp en de bijbehorende ESPERIO producten voor thuisbioscoop en Hifi audio.

Bekijk de video en lees hier de details.

Akoestisch ontwerp

Wij hebben voor deze ruimte eerst een akoestisch ontwerp gemaakt, waarbij we rekening houden met de ruimte, de wensen en het budget. Ook met de extra wens van twee rijen met zitplekken, een brede loungebank vooraan en daarachter een verhogend podest met een tweede bank. Uiteraard moest het overal in deze relatief kleine ruimte goed gaan klinken.

Met de juiste akoestiek zorgen we dat alle filmgeluiden, van finesses tot explosies, goed tot hun recht komen, inclusief muziek van concertregistraties. Daarnaast kunnen we een kleine ruimte groter laten kinken, als natuurlijke ruimtelijke ondersteuning van de surround weergave.

De eigenaar heeft gekozen voor het ESPERIO ontwerp op Platinum niveau: een combinatie van akoestische absorbers, diffusers en reflectors. Samen zorgen ze voor een optimale geluidsbelevenis, ook in een kleine ruimte. 

ESPERIO akoestische producten

Hierna hebben we samen met de eigenaar de afmetingen en kleur van de akoestische ESPERIO producten gekozen.

In de vier hoeken een CurveDiffuser, aan de zijwanden vooraan een vlakke diffuser en een combinatie van absorbers en reflectors. De houten reflectors bevatten tegelijk de wandspeakers van het surround systeem. De absorber panelen, diffusers en het lamellenplafond zijn door ons op maat geleverd. De randloze absorber panelen passen goed tussen de kersenhouten diffusers en reflectors en zijn opgebouwd met groen akoestisch vilt aan de zichtzijde, dat gelamineerd is op onze P125 akoestische bouwconstructieplaat. Achter de panelen is in de hele wand extra 8-12 cm absorptie geplaatst. 

Opbouw en afmontage door eigenaar zelf gedaan

De opbouw van de wanden, plafond, podest en het plaatsen van de audio/video apparatuur heeft de eigenaar zelf gedaan.

Hier hebben wij geadviseerd hoe je dat doet, met praktijkervaring en foto's van andere projecten. 

De akoestische panelen hangen als voorzetwand aan een lattenconstructie. Hierdoor zijn ze eventueel afzonderlijk te verwijderen en is er ruimte achter de panelen voor de noodzakelijke extra demping van overtollige lage tonen (hierdoor ontstaat een fraai, droog en diep laag). De dikte en samenstelling van het "onzichtbare" dempingsmateriaal achter de panelen hebben wij berekend en afgestemd op de grootte van de ruimte, de apparatuur en zitpositie.  Het dempingsmateriaal hebben wij geleverd, wat door de eigenaar verder verwerkt is in de wanden.

Aan het plafond is door de eigenaar eerst een koof gemaakt, waar Led-spots en kabels in verwerkt zijn. Centraal hangt een akoestisch plafond met lamellen. Deze hebben wij met onze CNC machine op maat gesneden en zijn door de eigenaar als "zwevend" element opgehangen. Het akoestisch effect van dit type plafond is het dempen van ongewenste reflecties via een afwisseling van absorptie en reflectie. Deze afwisseling draagt bij tot extra ruimtelijkheid en laat het plafond hoger klinken dan het in werkelijkheid is.

Resultaat

Na de montage van alle panelen, de projector en het surround systeem hebben wij een akoestische controlemeting gedaan.

Zelfbouw Home Cinema met ESPERIO akoestiek nulmeting en controlemeting

De nulmeting in de onbehandelde ruimte (oranje) laat veel te hoge galmtijden zien, die tevens ongelijkmatig verdeeld zijn tussen lage tonen (links) en midden/hoge tonen (rechts). De gele balken zijn van de controlemeting in de ingerichte kamer. Hier zijn de galmtijden van laag tot hoog gelijkmatig en met gemiddeld 0,25 sec. op ideaal niveau voor Home Cinema.

Het resultaat is een zeer goede akoestiek met een optimale toonbalans van lage, midden en hoge tonen en een frisse, ruimtelijke weergave, dankzij de combinatie van absorbers en diffusers. De gemiddelde RT60 galmtijd is 0,25 sec over een breed frequentiebereik. Dit geeft een ideale akoestiek voor home cinema. De ruimte is nu rustig en akoestisch gebalanceerd met een goede geluidsbeleving op iedere plek. 

De akoestiek en door The Hifi Studio Number One in Leiden geleverde surround apparatuur is optimaal op elkaar afgestemd.

De geluidsweergave daarmee zo goed dat je geheel opgaat in de film of het concert: een plek om "de buitenwereld te vergeten".

Samenwerking

Een geslaagd audio home cinema akoestiekproject, gerealiseerd in goede samenwerking met alle partijen.

De audioapparatuur is geleverd en door The Hifi Studio Numer One. Zij zorgden tevens voor de installatie van projector en scherm.

De projector en het scherm zijn geleverd door Klankbart - specialist in thuisbioscoop projectie.

Ook een thuisbioscoop bouwen met een echt goede beleving ?

Neem contact op met ons Neem contact op met ons
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.