Wij leveren in Nederland & België

Hoe ontstaat de galm in mijn woning?

Wat is galm?

Misschien doet het al een belletje rinkelen. Bij “galm” denkt u al snel aan grote kerk zalen, maar ook in uw woonkamer treedt het op. Wat is galm eigenlijk en nog belangrijker, waar komt het vandaan? 

In een afgesloten ruimte kaatst geluid duizenden keren tegen de vloer, het plafond en de wanden heen en weer. Bij elke “botsing” wordt maar een deel van het geluid teruggekaatst waardoor het uiteindelijk uitsterft. In de praktijk noemen we dit vaak terugkaatsen van geluid doorgaans "galm". Modern ingerichte kamers hebben veel “harde” materialen, zoals beton, glas, of plavuizen vloeren. Wanneer geluid op zulke materialen botst, wordt een groter deel teruggekaatst dan bij zachte materialen. Hierdoor zal het weerkaatste geluid harder klinken en duurt het langer voordat het uitsterft. Het resultaat is dus teveel galm, wat vaak als "hol" geluid wordt ervaren en soms ook "echo" of "nagalm" wordt genoemd. 

Helaas wordt het akoestisch woon-comfort nog vaak vergeten bij (ver)-bouwplannen, ook door architecten. Door de moderne bouwstijl met harde materialen, schaarse inrichting, glas en bijvoorbeeld een vide, komen wij vaak in huizen met teveel galm. Als de eigenaar van een dergelijke kamer ons belt vanuit deze kamer, horen we bij Rivasono al door de telefoon “hoe laat het is” en kunnen wij, dankzij onze ervaring, op afstand al inschatten hoeveel galm er is en wat er aan gedaan kan worden.

Mijn ruimte klinkt hol. Heb ik een galmprobleem?

Als u zich herkent in een of meerdere van de volgende gevallen dan heeft u mogelijk last van teveel galm.

  • U moet zich inspannen om te luisteren tijdens een gesprek waarbij meerdere mensen om u heen praten of bij het luisteren naar geluid van TV of muziek.
  • U draait het volume van de tv of Hifiset terug bij een “volle” muziekbron; een enkele spreker of zanger gaat nog, maar bij een druk of compleet spelend orkest heeft u de neiging het volume  zachter te zetten.
  • Het geluid van kinderen wordt storend.
  • U kunt zich moeilijk concentreren op een goed boek of uw werk door storende geluiden rondom u.

Soms is slecht geluid helemaal niet zo direct duidelijk; het kan ook een onbewust gevoel van onrust geven. Een, wat geluid betreft, onprettige kamer of onprettig huis. 

Wat doet teveel galm?

In het dagelijks leven neemt u de omgevingsgeluiden om u heen zoals achtergrondmuziek, andere bezoekers of geluiden van buiten, niet waar wanneer u bijvoorbeeld met iemand in gesprek bent. De hersenen schakelen deze geluiden tijdelijk uit, zodat u zich op het gesprek kan concentreren. Dit kost inspanning, waardoor luisteren in een kamer met teveel galm op den duur vermoeiend wordt. Hoe meer galm, hoe meer “herrie” en hoe meer u zich moet concentreren om de ander te verstaan, de TV te kunnen volgen of zich te concentreren op het werk.

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.