Wij leveren in Nederland & België
Prettig spreken en luisteren in de eetkamer door het Imago Fotopaneel

Ik wil de akoestiek in mijn huis verbeteren. Waar moet ik beginnen?

Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om de akoestiek in uw huis te verbeteren, en om de juiste producten te kiezen.

Wanneer heeft mijn ruimte een akoestisch probleem?

Kenmerken van een ruimte met een akoestisch probleem zijn de volgende:

  • Elkaar niet meer kunnen verstaan, vooral als er meerdere mensen door elkaar praten 
  • Kil klinkende / weinig warm klinkende kamer
  • Slecht geluid van radio, TV
  • Echo, of een hol klinkende kamer
  • Herrie in huis
  • Hard geluid van bijvoorbeeld bestek op het aanrecht of van een koffiemachine
  • Een onrustige thuiswerkplek

De oorzaak is meestal teveel galm in de kamer.

Galm, echo en akoestiek

Bij galm denkt men al snel aan grote kerkzalen, maar ook in uw woonkamer kan het optreden. Wat is galm eigenlijk, en waar komt het vandaan?

In een afgesloten ruimte kaatst geluid duizenden keer tegen het plafond en de wanden heen en weer. Bij elke weerkaatsing wordt een deel van het geluid opgevangen, en een deel teruggekaatst. Harde oppervlakten kaatsen meer geluid terug dan zachte oppervlakten, en wanneer er in de ruimte erg veel harde oppervlakten zijn gaat het galmen. Deze galm wordt ook wel echo genoemd.

Het opvangen van geluid wordt ook "absorberen" genoemd en het weerkaatsen van geluid wordt ook "reflecteren" genoemd.

Het feit dat een ruimte veel galmt kun je een slechte akoestiek noemen. Nu heeft elke ruimte ook een bepaalde "ideale" akoestiek. In het geval van een kerk mag het wel wat galmen. Dat wordt verwacht, en mensen die achter in zitten kunnen dan de dienst beter volgen. In het geval van een muziekstudio moet het qua akoestiek zo "dood" mogelijk zijn. Want elk beetje galm kan ervoor zorgen dat de geluidsopname niet meer goed is.

In het geval van een woonkamer wilt u bij wijze van spreken tussen een kerk en een muziekstudio in zitten. Aangezien de meeste nieuwbouw woonkamers met veel harde en minimalistische materialen worden gemaakt, hebben ze vaak helaas te veel galm, en hebben de bewoners vaak last van de eerder besproken akoestische problemen.

Wat moet ik doen om het akoestische probleem in mijn ruimte op te lossen?

Om het tekort aan geluidsabsorptie te corrigeren, moeten er oppervlaktes van geluidsabsorberend materiaal aan de ruimte worden toegevoegd. Voor deze functie zijn speciale akoestische panelen ontwikkeld.

Deze panelen bestaan uit een materiaal dat goed geluid kan absorberen. Elk beetje oppervlakte aan akoestische panelen helpt, maar vaak zijn er wel een aantal panelen nodig om het probleem helemaal op te lossen. Onze meest voorkomende akoestische panelen zijn onze akoestische wandpanelen, en onze akoestische plafondpanelen.

Het ik akoestische wandpanelen of akoestische plafondpanelen nodig?

Een combinatie van akoestische wandpanelen en akoestische plafondpanelen is vaak het beste, want wanneer u beide plaatst, vangt u zowel de wandreflecties als de plafondreflecties tegelijk op. Als u alleen de wand of alleen het plafond aanpakt, dan zal er bij de andere kant alsnog veel reflectie plaats vinden.

Als u alleen maar ruimte heeft aan de wand óf alleen aan het plafond, dan zal dat alsnog al een flinke akoestiekverbetering opleveren.

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

In het algemeen moet, voor een goede akoestiekverbetering, het totale oppervlak aan akoestische panelen, ongeveer 1/3 van het vloeroppervlak zijn. Maar iets minder, bijvoorbeeld 1/4, geeft ook al een goed hoorbare verbetering. Zo zou u bijvoorbeeld in een ruimte van 30 vierkante meter, 5 vierkante meter aan akoestische plafondpanelen en 5 vierkante meter aan akoestische wandpanelen kunnen laten monteren. Dit komt dan uit op 10 vierkante meter aan akoestische panelen, wat precies de 1/3 is om het akoestische probleem goed op te lossen.

Wat is de beste plaats voor de akoestische panelen?

De akoestische panelen hebben het sterkste effect wanneer deze dicht bij de plaats waar het geluid ontstaat, geplaatst worden. In het geval van een keuken, zou dit bijvoorbeeld naast het aanrecht zijn waar het bestek op klettert of in het midden van de keuken, boven het kookeiland. In een woonkamer zouden de panelen het meeste effect hebben aan het plafond boven de eettafel, of aan wand boven de bank in de zithoek.

Ik heb weinig ruimte voor akoestische panelen

Heeft u weinig ruimte voor akoestische panelen? Probeer dan de panelen te concentreren op de plekken waar het akoestische probleem het sterkst wordt ervaren. Hierdoor zijn er iets minder panelen nodig.

Ik wil geen losse panelen zien

Om te voorkomen dat de akoestische panelen visueel niet in de ruimte passen kunt u twee dingen doen:

1. Van de akoestische panelen een design-element maken

Met ons Visio akoestisch fotopaneel/schilderij kunt u een mooie afbeelding/foto kiezen om uw ruimte mee aan te kleden. Op deze manier is het paneel niet meer een gewoon akoestisch paneel, maar het is een fotopaneel/schilderij met een akoestische werking geworden.

Rivasono akoestiek verbeteren met akoestisch fotopaneel in keuken

De akoestiek in de keuken verbeterd met het Visio akoestisch fotopaneel

Naast het Visio akoestisch fotopaneel/schilderij bieden wij ook het Flexio paneel. Dit is een akoestisch paneel waarbij de zichtzijde is afgewerkt met een dunne laag vilt. Dit vilt bieden wij in meerdere kleuren aan, waardoor het in elke interieurstijl past.

Rivasono akoestiek verbeteren met akoestisch fotopaneel in keuken

Het Flexio paneel gecombineerd met een fraai houtsnijwerk

2. De akoestische panelen zo onopvallend mogelijk verwerken

Ons Invisio Ceiling Panel SE plafondpaneel wordt standaard geleverd met een op-stucwerk-lijkende afwerking, waardoor deze vrij onopvallend tegen het plafond gemonteerd kan worden.

Rivasono akoestiek verbeteren met akoestisch fotopaneel in keuken

Invisio Ceiling SE Panel plafondpanelen strak tegen het plafond verlijmd, waardoor deze nauwelijks meer opvallen.

Wat als ik een huis ga bouwen of verbouwen?

Bespreek vooraf de akoestiek met ons en voorkom daarmee aanpassingen achteraf. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek onze showroom.

Wat moet ik doen bij een akoestisch probleem met mijn HiFi audio/Home Cinema ruimte?

De meeste audio en home cinema liefhebbers letten op goede apparatuur. Maar meer dan de helft wat men in een kamer hoort zijn de reflecties van de wanden en plafond/vloer. De akoestiek is daarom bepalend voor de geluidsbeleving, zeker bij hifi audio en home cinema.

Met onze ervaring met honderden projecten van akoestiek verbeteren bij stereo-audio en home cinema kunnen wij de gewenste beleving vormgeven. Met de juiste combinatie van reflectie, absorptie en diffusie halen wij uit iedere ruimte het maximale. Dit kan een enkele huiskamer zijn of een compleet nieuw gebouwde home cinema ruimte. 

Naast geluid is ook wat je ziet belangrijk. Daarom letten wij ook op het uiterlijk van onze producten en bieden we gekwalificeerd interieur-styling advies.

Kan ik niet gewoon gordijnen ophangen of een kleed neerleggen?

Gordijnen en kleden zijn dunne materialen, die niet gemaakt zijn om de akoestiek te verbeteren. Ze absorberen vooral de hoge tonen, waardoor er naar verhouding te veel midden- en hoge tonen overblijven.

Waarom geen steenwol isolatie of schuimplaten van de bouwmarkt?

Deze materialen zijn gemaakt voor warmte-isolatie, en niet voor het verbeteren van akoestiek.

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.