Geluid in de kamer
Geluid, bijvoorbeeld van stemmen, van de TV of uit de luidsprekers van de audio installatie, dat in een kamer wordt ge-produceerd, zal duizenden keren tegen de vloer, het plafond en de wanden heen- en weer kaatsen, net zo lang totdat het is uitgestorven. In de praktijk noemen we dit vaak "galm".
Akoestiek in moderne interieurs
In modern ingerichte kamers met veel harde materialen, zoals glas, gips, plavuizen, houten of laminaat vloeren en beton, is er vaak teveel galm. Deze materialen absorberen het geluid heel weining, waardoor het lang in de kamer tussen de wanden en de vloer en het plafond heen en weer blijft kaatsen. Resultaat: teveel galm, dat vaak als "hol" geluid wordt ervaren en soms ook "echo" of "nagalm" wordt genoemd.
Waarom is teveel galm eigenlijk storend?
U kent het effect, als u met iemand ge-concentreerd in gesprek bent, neemt u de geluiden om u heen zoals achtergrond-muziek, andere bezoekers of geluiden van buiten, op dat moment niet meer waar. De hersenen schakelen deze geluiden tijdelijk uit, zodat u zich op het gesprek kan concentreren. Dit kost inspanning, waardoor luisteren in een kamer met teveel galm op den duur vermoeiend wordt. Hoe meer “herrie”, hoe meer galm en hoe meer u zich moet concentren om de ander te verstaan, de TV te kunnen volgen of zich te concentreren op een boek of het werk.
Hoe weet ik of de galm in mijn kamer storend is?
- Als u zich moet inspannen tijdens een gesprek waarbij meerdere mensen om u heen praten of bij het luisteren naar geluid van TV of muziek
- Als u het volume van de tv of Hifi-set terugdraait bij een “volle” muziekbron; een enkele spreker of zanger gaat nog, maar bij een druk of compleet spelend orkest heeft u de neiging het volume zachter te zetten
- Als het geluid van kinderen storend wordt
- Als u zich moeilijk kunt concentreren op een goed boek of uw werk door storende geluiden rondom u
Soms is slecht geluid door galm helemaal niet zo direct duidelijk; het kan ook een onbewust gevoel van onrust geven. Een, wat geluid betreft, onprettige kamer of onprettig huis.
Eigenlijk minder wooncomfort dan u zich gewenst had.
Helaas wordt het akoestisch woon-comfort nog vaak vergeten bij (ver)-bouwplannen, ook door architecten.Door de moderne bouwstijl met harde materialen, schaarse inrichting, glas en bijvoorbeeld een vide, kom ik vaak in huizen met teveel galm.
Als de eigenaar van een dergelijke kamer ons belt vanuit deze kamer, horen we bij Rivasono al door de telefoon “hoe laat het is” en kunnen wij, dankzij onze er-varing, op afstand al inschatten hoeveel galm er is en wat er aan gedaan kan worden.
Hoe lossen teveel galm op?
Galm verminderen we door het geluid minder sterk te laten terugkaatsen en daardoor sneller in de kamer te laten uitsterven.
Meestal wordt dit gedaan door het ophangen van geluids-absorberende panelen.
Een andere manier is om het geluid in de kamer te verstrooien, met zogenaamde diffusers. Een diffuser-paneel kan fraai zijn, maar is duurder en valt veel meer op dan een absorberend paneel en is eigenlijk meer geschikt voor de luisterruimte, home cinema of studio.
In de praktijk wordt dus meestal voor geluids-absorptie gekozen om galm te ver-minderen. Geluidsabsorberende panelen zijn beschikbaar in de vorm van losse panelen die als een schilderij aan de wand op-gehangen worden. Ze worden uit-gevoerd met een fraai design of een eigen foto of motief naar wens.
Bijvoorbeeld ons Rivasono akoestisch Design wandpaneel, dat slechts 3 cm dik is en als een schilderij aan de wand kan worden opgehangen. Het ziet er uit als een in-gelijste poster of schilderij en is niet als een akoestisch paneel herkenbaar.
Waar moet ik panelen plaatsen en hoeveel?
Hoe groot de akoestische panelen moeten zijn (eigenlijk hoeveel aan oppervlak er nodig is), wordt bepaald door hoe groot de kamer is en hoeveel galm er is.
De vuistregel is dat het oppervlak van de panelen ongeveer 1/3 van het vloeroppervlak van de kamer moet zijn.
Om een sterk galmende, grote kamer in zijn geheel naar een optimaal galmniveau terug te brengen, heb je dus relatief veel panelen nodig, wat uit overweging van kosten of beschikbare wandruimte soms niet kan.
In de praktijk willen we een kamer natuurlijk niet helemaal vol hangen met panelen. De oplossing is om één of meerdere zones in de kamer te creëren waar het optimaal klinkt en andere ge-bieden over te houden waar het wat meer galmt.
Het is aan te bevelen om daar waar het geluid geproduceerd wordt of daar waar het gehoord wordt iets te doen. Hoe dichter bij de bron van het geluid of bij de plek waar men het hoort een paneel wordt opgehangen, hoe meer effect het heeft. Het is zinvol om één of meerdere panelen bijvoorbeeld bij de spreek-/eettafel of bij de TV/luisterhoek op te hangen en deze plekken hierdoor akoestisch optimaal te maken.
Veelgebruikte combinatie
Een veel voorkomende combinatie is een akoestisch wandpaneel boven de bank in de zithoek en boven de eettafel een akoestisch plafondpaneel. Dit paneel kan eenvoudig aan het bestaande plafond worden opgehangen, met behoud van de bestaande tafel-verlichting. Naar wens kunnen er ook Led-spots worden ingebouwd.
Ik heb niet zoveel wand-ruimte vrij, is er ook iets anders?
Ook een akoestisch plafondpaneel dat bijvoorbeeld boven de tafel aan het plafond gehangen wordt, werkt erg goed. Dit plafondeiland ziet eruit als wit stucwerk en help enorm de akoestiek te verbeteren als het boven de tafel hangt.
Als er in de kamer een groot glas-oppervlak is, zoals een glazen schuifpui, kan hier ook een grote geluidsverbetering gerealiseerd worden.
Er zijn akoestische plafondplaten en wandplaten leverbaar die een relatief hard oppervlak hebben dat op stucwerk lijkt. Deze kunnen passend gesneden worden en zo als een voorzetwand tegen een bestaande wand verlijmd worden. Door de speciale rand-afwerking sluiten deze platen exact tegen elkaar aan. Op dezelfde manier kan hiermee ook een bestaand plafond vrijwel onzichtbaar worden voor-zien van een geluidsabsorberende functie.
Akoestisch advies
Als u behoefte heeft aan persoonlijk advies om de akoestiek te verbeteren, helpen wij u graag verder!
Daarnaast kunnen wij u adviseren tijdens een persoonlijk gesprek of een akoestische meting. Kijk u daarvoor bij akoestisch-advies.
Misschien zijn andere artikelen in onze blog met gratis tips en informatie over akoestiek ook voor u interessant.