Wij leveren in Nederland & België
Akoestische TV wand in woonkamer

10 tips om geluid van hifi audio TV in de woonkamer te verbeteren

Wil je dat geluid van je hifi audio, speakers of TV véél beter gaat klinken in de woonkamer? Deze tips voor betere akoestiek zorgen voor een grote verbetering. 

Lees hier hoe je dat doet. En geniet van meer rust, precisie en details in de weergave van muziek. Met een betere balans tussen de lage, midden en hoge tonen. Overigens zal je hiermee elkaar ook veel beter kunnen verstaan en is er meer “akoestische warmte” in de woonkamer.

1. Verminder galm

In de kamer blijft geluid meestal te lang heen- en weerkaatsen, tussen de wanden en de vloer en het plafond. Het verminderen hiervan, vaak galm, echo of hol klinkend genoemd, levert de grootste verbetering op voor geluidsweergave. Lees meer over hoe galm in huis ontstaat.

2. Gebruik goede geluidsdemping

Het verminderen van galm doe je het beste met geluiddempende, ook wel geluidsabsorberende akoestische materialen, zoals panelen. Gordijnen en kleden verbeteren wel iets, maar dempen lang niet alle tonen even goed. Lees meer over de akoestische werking van gordijnen en kleed .

3. Kies geluiddempende akoestische panelen geschikt voor audio

Geluid bestaat uit lage, midden en hoge tonen. Belangrijk is dat je akoestische panelen gebruikt die deze lage, midden en hoge tonen gelijkmatig dempen. Hierdoor blijft de klankbalans goed, wat zeker bij hifi muziekweergave erg belangrijk is. Lees meer over akoestiek voor audio

4. Plaats panelen aan één wand en aan het plafond

Zoals we al zagen willen overmatige galm tegengaan: het teveel heen en weer kaatsen van geluid. Het beste is het ophangen van panelen aan minimaal één wand en aan het plafond. Hiermee pak je de geluidsreflecties in alle richtingen aan. Lees meer over de beste plek voor panelen.

5. Begin achter de speakers

De eerste plek om aan te pakken is de wand achter de speakers, of TV. Je kunt hier een los akoestisch wandpaneel ophangen of eventueel een deel van de wand bekleden als een akoestische wand, als je geen losse panelen wilt zien. Omdat je met je oren in deze richting zit, is deze plek de belangrijkste voor de akoestische geluidsdemping.

6. Plaats een wandpaneel boven de bank

Zit je op een bank naar geluid van de speakers of TV te luisteren en staat deze bank bijna tegen een wand, dan geeft een goed akoestisch wandpaneel boven de bank een grote verbetering. Het dempt op deze plek de ongewenste korte geluidsreflecties die van de wand direct achter je hoofd komen. Resultaat is meer rust en details in het geluid. Om het fraaie uiterlijk wordt hier vaak voor een akoestisch schilderij gekozen. Let op dat ook een “echte” is, die gelijkmatig hoog, midden en lage tonen dempt.

7. Hang plafondpanelen tussen de bron en waar je zit

Hang plafondpanelen op, tussen de geluidsbron (de speakers) en de plek waar je meestal zit. Als je zit en kijkt naar de richting van de speakers of TV en kijkt dan omhoog, dan zie je ongeveer de plek waar de plafondpanelen moeten komen.

8. Ga voor ongeveer ⅓ van het vloeroppervlak

Hoeveel aan akoestische panelen is er nodig? Een veelgestelde vraag. Als vuistregel kan je er vanuit gaan dat het totale oppervlak van de akoestische wand- en plafondpanelen samen, ongeveer ⅓ van het vloeroppervlak moet zijn. Lees meer over hoeveel panelen je nodig hebt.

9. Maak een rustige zone

Heb je niet genoeg plek voor wand- én plafondpanelen of kom je niet aan de ⅓ van het vloeroppervlak, weet dan dat elk “echt” akoestisch paneel helpt. Ook met ⅕ heb je meestal al een hoorbare verbetering. Heb je een grote kamer, plaats de panelen dan wat dichter bij elkaar en maak daarmee bewust een deel van de kamer waar het dan beter klinkt en een ander deel dat minder verbeterd is. 

10. Gebruik een hoogpolig tapijt

Op de vloer, tussen de speakers en de plek waar je zit, dempt een los tapijt de ongewenste geluidsreflecties van de vloer. Een zo dik mogelijk tapijt is hier het beste, dat dempt zo goed mogelijk ook de lagere tonen. Overigens is een kamerbrede vloerbedekking weer niet optimaal; hiermee worden hoge tonen en daarmee akoestische “frisheid” weggenomen.

 

Deze praktische tips komen voort uit onze ervaring met akoestiek verbeteren in meer dan 1000 woonkamers. Bekijk ook de praktijkvoorbeelden van akoestiek verbeteren in huis.

 

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.