Audio-akoestiek 4: absorptie of diffusie

Frank Imholz
Frank Imholz
9 september 2020

Het verschil tussen absorptie en diffusie

Zowel met een akoestische absorber als met een akoestische diffuser worden storende reflecties van de wanden of plafond voorkomen. Deze reflecties hebben een nadelig effect op de audioweergave bij HiFi stereo of bij surround in een Home Cinema.

Het verschil is dat een akoestische absorber een grootte deel van het geluid absorbeert, terwijl een akoestische diffuser het geluid naar alle richtingen verstrooit.

Beide voorkomen storende reflecties, maar bij een absorber gaat de geluidsenergie verloren, terwijl bij een absorber deze energie behouden blijft.

Voordelen van een een diffuser t.o.v een absorber

  • de geluidsenergie wordt niet gedempt, maar blijf behouden, waardoor het totaal levendig en "fris" klinkt;
  • de hoge tonen blijven beter aanwezig dan met het gebruik van een absorber;
  • de kamer gaat groter, ruimtelijker klinken, als de diffuser op de juiste plaats wordt gezet.

Nadelen van een een diffuser t.o.v een absorber

  • een diffuser werkt in de praktijk alleen goed als er niet teveel overmatige galm in de kamer is (teveel aan galm dus eerst aanpakken met absorberende panelen);
  • een absorber dempt overmatige galm en voorkomt tegelijk ongewenste reflecties (als de absorber op de juiste plek hangt);
  • een diffuser is optisch meer zichtbaar aanwezig dan een absorberend paneel;
  • duurder dan een akoestisch absorberend paneel.

Wanneer diffusers gebruiken

Met de juiste plaatsing van diffusers kan een kamer groter klinken dan hij in werkelijkheid is. Dit is bijvoorbeeld voor een home cinema of thuisbioscoop in een kelder erg prettig. Met diffusers kan het geluidsbeeld daarnaast breder of dieper gemaakt worden. Ook het feit dat een diffuser bijna geen geluid absorbeert, zorgt ervoor dan het geluid in de kamer fris bljft klinken, met voldoende hoge tonen.

In een kamer waar al voldoende demping is, bijvoorbeeld als er kamerbreed tapijt ligt, kan het toevoegen van akoestische absorberende panelen teveel demping geven. De weergave zou dan "te klein" en 'levenloos" gaan klinken.

Als wij een complete  HiFi audio luisterkamer of home cinema ontwerpen, combineren wij altijd de 3 elementen: geluidsreflecterende oppervlakten, geluidsabsorberende panelen en diffusers tot een volledige geluidservaring.

 

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.