Wij leveren in Nederland & België

Wat is akoestiek?

Met akoestiek wordt de invloed van een ruimte op de klank en nagalm van geluild bedoeld. Bij een ruimte met veel galm zou je kunnen zeggen: "Deze ruimte heeft een slechte akoestiek". Of de huidige akoestiek goed is, ligt ook aan het gebruik van de ruimte. In een concertzaal verwacht men een andere akoestiek, dan bijvoorbeeld in een kerk.

Absorptie en reflectie

De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van absorptie en reflectie (terugkaatsing) van het geluid door wanden, plafond en interieur, in combinatie met de inhoud van de ruimte.

De absorptie gebeurt door zachte en lichte materialen, zoals een bankstel, gordijnen, tapijt en de mensen in de ruimte.

De reflectie onstaat door objecten met een gladde en harde afwerking. Denk hierbij aan laminaat, glas en beton.

Nagalm

Wanneer het geluid veel heen en weer kaatst door deze harde materialen, duurt het een tijd voordat het geluid is uitgestorven. Die tijd heet nagalm en worden berekend en gemeten. Hoe meer nagalm er is, hoe langer het duurt voordat het weer stil wordt. Dit betekent dat als je een gesprek houdt in een ruimte met veel nagalm, dat je óf steeds moet wachten tot het weer stil is, óf je gaat over de galm heen proberen te praten. Door het laatste wordt ook de galm steeds harder, waardoor je harder en harder blijft praten. Dit is uiteraard zeer storend.

Hoe klinkt slechte en goede akoestiek?

Luister hier naar audiofragmenten, die door ons zijn opgenomen in een ruimte met slechte akoestiek en een ruimte met geoptimaliseerde akoestiek.

Slechte akoestiek

Opgenomen in een akoestisch onbehandelde ruimte

Optimale akoestiek

Opgenomen in een akoestisch geoptimaliseerde ruimte

Slechte akoestiek verbeteren

Om slechte akoestiek (een teveel aan galm) te verbeteren, moeten we de galm wegnemen. Dit kan doormiddel van het gebruik van geluiddempende materialen. Bijvoorbeeld met een kleed of gordijnen, en voor een hele slechte akoestiek, akoestische panelen. Lees hier meer over het verbeteren van slechte akoestiek:

Hoe verbeter ik het geluid in mijn kamer?

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.