Wij leveren in Nederland & België

Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en ruimteakoestiek?

Geluidsisolatie en ruimteakoestiek worden vaak door elkaar gehaald. Ze zijn echter niet hetzelfde.


Het is belangrijk een verschil tussen isolatie en akoestiek te maken, omdat ze een verschillende aanpak vergen en er bij problemen ook verschillende oplossingen voor bestaan. Producten voor geluidsisolatie doen vaak niet veel bij akoestiekproblemen en omgekeerd.

Geluidsisolerende wand

Wand met geluidsisolerend materiaal

Tips voor isoleren tegen geluid

Geluid dat door de wanden doordringt, van buiten naar binnen of omgekeerd, kan op verschillende manieren worden verminderd. Vaak zijn bouwkundige aanpassingen nodig, zoals het plaatsen van een extra voorzetwand of het verzwaren van deuren.

De lage tonen hebben de meeste energie en zijn het lastigst te isoleren en zullen dus vaak het meest doorklinken naar de ernaast liggende kamers of de buren.  

Massa tegen lage tonen

Het beste werkt hier massa. Dus een zware wand van baksteen of meerdere lagen gips vermindert het doordringen van lage tonen (een isoleert tegelijk ook de midden- en hoge tonen).

Meerdere lagen die los van elkaar staan is beter dan een enkele. Bijvoorbeeld een wandconstructie bestaande uit 2 lagen gips, daarachter een tussenruimte met geluidsisolerend materiaal en dan weer 1 of 2 lagen gips zal vaak beter werken dan een enkele laag van 3 of 4 lagen gips direct tegen elkaar.

Contactgeluid tussen wand en voorzetwand voorkomen

Bij het maken van een voorzetwand is het belangrijk om overdracht van contactgeluid te verminderen. Dit kan door wand los te koppelen van de vloer, het plafond en de bestaande wand.

De nieuwe voorzetwand vangt het geluid op. Als deze dan contact maakt met de bestaande wand, wordt het geluid toch weer doorgegeven.

Ook bij deuren is massa van belang om de lage tonen van- en naar buiten te verminderen. Door lichte deuren te verzwaren kan dit bereikt worden. 

Contactgeluid op de vloer

Het geluid van stoelen en schoenen op een harde vloer kan ook als contactgeluid doordringen naar de verdieping eronder of ernaast.

Hier helpt het leggen van de parket-, laminaat- of plavuizenvloer op een speciale geluidsisolerende onderlaag. Hiermee wordt de vloer waarop gelopen wordt, van de eigenlijke vloer losgekoppeld.

Ook hier weer zorgen dat de vloer niet direct hard contact maakt met de wanden. 

Afdichten

Voor goede geluidsisolatie is het ook belangrijk om alle kieren en naden goed af te dichten. Geluidslekken voorkomen door consequent alle kieren af te kitten. Bij deuren en ramen een goede tochtstrip gebruiken.

 Rivasono akoestisch fotopaneel in vergaderruimte kantoor

 Rivasono VISIO design panel in een vergaderzaal

Akoestiek in huis of op het werk

Hoe het geluid in de kamer is, veroorzaakt door de reflecties van de wanden, vloer en het plafond, heeft te maken met akoestiek; iets anders dan geluidsisolatie.

Vaak zal in kamers met harde materialen (plavuizen, gestucte wanden en plafonds, glas) het geluid te lang heen- en weer blijven kaatsen. Dit heeft storende galm, ook wel nagalm, echo of hol geluid genoemd, tot gevolg.

Door het aanbrengen van het juiste soort geluidsabsorberende wandpanelen of plafondpanelen kan de galm gemakkelijk tot het juiste niveau worden teruggebracht.

Bij het gebruik van de juiste soort worden de lagere, midden en hoge tonen gelijkmatig gedempt en blijven deze niet te lang heen- en weerkaatsen. Dit zorgt voor rust, betere verstaanbaarheid en “akoestische warmte”.

Iedere kamer heeft een ideale galmtijd afhankelijk van de grootte, het gebruik van de kamer en de ambiance.

Bij veel projecten meten wij, via een akoestische meting, de huidige hoeveelheid en soort galm. Vervolgens meten we dit na het verbeteren van de akoestiek nogmaals om het verschil inzichtelijk te maken. Hierdoor is de akoestiekverbetering direct aan te tonen.

 

Het verschil tussen geluidsisolatie en ruimteakoestiek

Geluidsisolatie

Bijna alle wanden laten geluid door dat dan naar buiten gaat en in de aangrenzende kamer of buiten te horen is. Het tegengaan van deze geluidsdoorgang is geluidsisolatie.

Ook het verminderen van het binnendringen van buitengeluiden in een kamer is geluidsisolatie.

Uitleg reflectie, absobtie en transmissie

Een deel van het geluid dat tegen een wand aan komt wordt gereflecteerd, een deel geabsorbeerd (beide akoestiek) en een deel doorgelaten (isolatie). 
 

Goede geluidsisolatie kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld geluid uit een café bij de buren te horen is of voorkomen dat geluid van de straat te veel naar een kamer in huis doordringt.

Hoewel in deze kamer dan bijvoorbeeld weinig buitengeluid te horen is, kan het geluid dat in de kamer geproduceerd wordt, zoals van sprekers tijdens een vergadering of muziekweergave, in die kamer erg slecht klinken.

Deze kamer heeft dan een goede geluidsisolatie, maar een slechte akoestiek. Uiteraard komt het omgekeerde ook voor.

Geluid in een kamer, bijvoorbeeld geluid van sprekers, van een TV of van machines, wordt in een kamer door de wanden en de vloer en plafond teruggekaatst.

Akoestiek

Alles wat met het geluid in de kamer te maken heeft, noemen we akoestiek of ruimteakoestiek.

In de praktijk zijn akoestiekproblemen vaak op te lossen door de wanden en het plafond, aan de binnenkant van de kamer, te behandelen. 

Rivasono praktijkvoorbeeld akoestiek verbeteren met plafondpanelen in woonkamer

Akoestische plafondpanelen zorgen voor optimale akoestiek in de kamer.

Galm in huis verminderen betekent ook minder geluid van- en naar buiten

In een kamer met goede akoestiek zal het geluid dat van buiten komt minder sterk en storend klinken, omdat het geluid in de kamer sneller uitgedoofd is.

Ook zal het geluid uit deze kamer minder sterk naar buiten treden, omdat het al rustiger in de kamer (bij de bron) is. Voor prettig werken of wonen in een kamer is goede akoestiek ook erg belangrijk.

Akoestische verbetering loont zich dus in alle gevallen en is vaak minder ingrijpend dan het plaatsen van voorzetwanden e.d. 

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.