Hoe ontstaat galm in mijn pand?

Wat is galm?

Misschien doet het al een belletje rinkelen. Bij “galm” denkt u al snel aan grote kerk zalen, maar ook in vergaderruimtes treedt het op. Wat is galm eigenlijk, en, nog belangrijker, waar komt het vandaan? 

In een afgesloten ruimte kaatst geluid duizenden keren tegen de vloer, het plafond en de wanden heen- en weer. Bij elke “botsing” wordt maar een deel van het geluid teruggekaatst waardoor het uiteindelijk uitsterft. In de praktijk noemen we dit vaak "galm". Modern ingerichte ruimtes hebben veel “harde” materialen, zoals beton, glas, of plavuizen vloeren. Wanneer geluid op zulke materialen “botst”, wordt een groter deel teruggekaatst dan bij zachte materialen. Hierdoor zal het weerkaatste geluid harder klinken en duurt het langer voordat het uitsterft. Het resultaat is dus teveel galm, wat vaak als "hol" geluid wordt ervaren en soms ook "echo" of "nagalm" wordt genoemd. 

Helaas wordt het akoestisch werk-comfort nog vaak vergeten bij (ver)-bouwplannen, ook door architecten. Door de moderne bouwstijl met harde materialen, schaarse inrichting, glas en bijvoorbeeld een vide, komen wij vaak in panden met teveel galm. Als wij gebeld worden vanuit een dergelijke ruimte, horen we bij Rivasono al door de telefoon “hoe laat het is” en kunnen wij, dankzij onze ervaring, op afstand al inschatten hoeveel galm er is en wat er aan gedaan kan worden.

Mijn ruimte klink hol. Heb ik een galmprobleem?

Hoe weet ik of het geluid in mijn pand storend is? Misschien herkent u zich in een of meerdere van de volgende gevallen.

  • U moet zich inspannen tijdens een gesprek waarbij meerdere mensen om u heen praten.
  • U gaat harder praten omdat geluiden van collega’s of apparaten om u heen te luid zijn.
  • U kunt zich moeilijk concentreren op uw werk door storende geluiden rondom u

Soms is slecht geluid helemaal niet zo direct duidelijk; het kan ook een onbewust gevoel van onrust geven. Een, wat geluid betreft, onprettige omgeving.

Wat doet teveel galm?

In het dagelijks leven neemt u de omgevingsgeluiden om u heen zoals achtergrondmuziek, andere bezoekers of geluiden van buiten, niet waar wanneer u bijvoorbeeld met iemand in gesprek bent. De hersenen schakelen deze geluiden tijdelijk uit, zodat u zich op het gesprek kan concentreren. Dit kost inspanning, waardoor luisteren in een ruimte met teveel galm op den duur vermoeiend wordt. Hoe meer galm, hoe meer “herrie” en hoe meer u zich moet concentreren om de ander te verstaan of te concentreren op het werk.

Bent u benieuwd hoe u uw galmprobleem op kunt lossen? Kijk dan hier.

Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.